100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

RIGTIG GOD PÅSKE!

Fragtmændene holder påskeferie - d. 28 Marts t.o.m. 1 April.

Pasningsvejledning for Europæisk Landskildpadde

Pasningsvejledning for Europæisk Landskildpadde

Jacob N. Masters |

Pasningsvejledning, hold og opdræt m.m er stort set ens på alle de europæiske landskildpadde arter såsom BREDRANDET landskildpadde (Testudo marginata), samt den RUSSISK landskildpadde (Agrionemys horsfieldi) selvom den geografisk ikke tilhører de europæiske arter.

Denne pasningsvejledning for europæiske landskildpadder er skrevet i samarbejde med Jan Lehmann fra Landskildpadde.dk som har mere end 40 års erfaring med hold, opdræt, glæder, sorger, observationer i fangenskab og naturen med landskildpadder. Jan Lehmann har bl.a. også arbejdet sammen med Københavns Zoo.

Vi har også til denne pasningsvejledning brugt oplysninger fra Nordisk Herpetologisk forening (www.nhf.dk). Pasningsvejledningen indeholder generel information om pasning af en dyreart/dyregruppe. Yderligere oplysninger kan findes på biblioteket eller på ovennævnte og andre hjemmesider. Pasningsvejledningens faglige indhold er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr den 5.1.2014 i henhold til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med dyr.

Men husk selvom denne pasningsvejledning bygger på oplysninger fra Nordisk Herpetologisk forening, vores uddannelse som dyrepassere og med den feedback og information, som folk som Jan Lehmann der har brugt en livstid på at skaffe. Betyder det ikke, at det er den eneste ene måde at holde landskildpadder på, vi opfordrer meget folk til selv, at hente information og bruge deres sunde fornuft. Men ikke blankt stole på alt man læser fra alle de mange "eksperter" der findes på nettet i dag og som min. tage en Dyrehandler, Dyrlæge med uddannet personale eller en som Jan Lehmann med på råd.

 

Lidt fakta om dyrearten

Der findes ca. 50 forskellige arter af landskildpadder, men vi vil i denne vejledning, holde fokus på Græsk Landskildpadde, som er almindelige i den Danske handel, men der findes også flere arter hvor hold og opdræt m.m er stort set ens - som:

Europæiske landskildpadder (Testudo)
Græsk (Eurotestudo hermannianni / Eurotestdo boettgeri)
Russisk (Eurotestudo horsfieldii)
Bredrandet landskildpadde (Eurotestudo marginata)

 

Udseende & størrelse

Græske landskildpadder er en flot landskildpadde og den kan variere ret meget i farve og mønster. Derfor finder man også en del forskellige udgaver af den, fra olivengrøn, olivenbrun, gul, sort brun og ofte med sorte aftegninger på dens skjold.

Den Græske landskildpadder kan blive op til 20–25 cm i skjoldmål, stokmål fra nakkeskjold til haleskjold, men omkring 15-20 cm. er mere normalt. Hunnerne bliver ofte større end hannerne.

Græsk længde ca. 15-20 cm (afhængig af køn)
Russisk længe ca. 15-25 cm (afhængig af køn)
Bredrandet længde ca. 28-30 cm (afhængig af køn)

Forventet levealder på en landskildpadder

Ja, en af de vigtige grunde til, man altid skal tænke sig ekstra godt om før man anskaffer sig landskildpadder er, at de lever længere i fangenskab, end i naturen. En opdrættet landskildpadder, der holdes korrekt og under gode forhold, burde nemt kunne blive over 60-80 år gamle. Det er heller  ikke usædvanligt, at høre om skildpadder der er blevet over 100 år. (Rekorden er 124 år i fangenskab).

 

Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur

landskildpadde spaa kokos bundlagVi anbefaler KOKOSMULD som bundlag, da det er nemt, at holde og altid til at få fat i Find det her

Først er det vigtigt at sige, en skildpadde skal have plads, Én voksen europæisk landskildpadde bør have et areal på min. 1 kvadratmeter og må IKKE bo på gulvet, da lige gulvet altid vil være hvor man finder mest træk og støv, som er en af dens værste fjender. En skildpadden skal bo i en "kasse", akvarium eller allerbedst et terrarium.

Bundlaget i terrariet bør ikke være savsmuld eller spåner, da det støver meget og det kan skade skildpaddens luftveje. Groft træflis, eller akvarium grus eller -sten i størrelsen 3-4 mm og opefter, alt afhængig af skildpadden kan benyttes, men det ideelle bundlag til en europæisk landskildpadde er 1/3 træflis, 1/3 grus og 1/3 Humus.

Vi vil ikke anbefale jord, det høre til ude i naturen og kan tage forskellige ting ind man ikke ønsker ens landskildpadde skal gå rundt i og det kan være svært at holde, så derfor anbefaler vi en blanding som nævnt i teksten før - vil også være link til det på vores webshop i bunden af denne side.

Som med alle dyr skal man kunne holde det rent og derfor anbefaler vi et terrarie udført i et egnet materiale som fx glas, træ eller plastic. og husk en passende størrelse til 2 voksen græske landskildpadder skal den have min. 1 kvadratmeter, så et terrariet har en størrelse og indretning, der giver ens landskildpadder mulighed for at udfolde en så naturlig adfærd som muligt.

Holdes flere skildpadder, anbefales det, at arealet forøges med 1/3 for hver ekstra, voksen skildpadde.

Terrariet kan indrettes med planter, kork og trærødder, derudover skal der være skjulesteder til rådighed og anlægget skal holdes lettere fugtigt. Frisk vand og en sepiaskal/kalkblok skal altid være til rådighed. Afføring skal fjernes jævnligt. Det er ønskeligt, at en landskildpadde har mulighed for udendørs ophold i sommerperioden. Her skal man være opmærksom på, at der i buret er både sol og skygge hele dagen igennem.

 

Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold og adgang til vand

Dyrene skal have vitamin, kalk og mineraltilskud tilpasset dagaktive krybdyr. Terrariet skal imødekomme skildpaddens behov for at veksle mellem opholdstemperatur på 20-40 °C i dagtimerne og almindelig stuetemperatur om natten. Da skildpadden er et koldblodsdyr, skal den have varme for, at fordøje maden. Brug en varmepære og en termostat til at regulere temperaturen. Landskildpadder har ved indendørs hold brug for UV-lys. Landskildpadder bør have en dvaleperiode i vinter halvåret.

Landskildpadder skal altid have adgang til frisk vand, som skal være  en stor flad skål, som de kan gå op i, da vandbad hjælper dem med at komme af med deres afføring, derfor er det vigtigt at du holder øje med om vandet er rent.

 

Hvad spiser en landskildpadde?

hvad spiser en landskildpadde

Foder til landskildpadder er også et meget vigtigt emne, da skildpadderne ved forkert fodring, hvilket meget nemt kan ske og skete meget igennem 80-90'erne hvor mange landskildpadder levede af iceberg og andet "købe grønt" altså grønt man køber i et supermarkedet og det kan de ikke, der er ikke nok eller forkert næring til landskildpadder i dette og derfor vil det være en nødvendighed med en god landskildepadde færdig blanding fra din dyrehandler som denne, så som du så kan blande med lidt spidskål, hvis ikke du har en have eller adgang til en masse ukrudt, som du kan fodre med sommer og vinter.

Opblødt Pre Alpin blandet med købegrønt, her er der spidskål.
Billede lånt fra Landskildpadder.dk

Forkert fodring kan betyde de blive uhelbredelige syge, få deformt eller blødt skjold og i værste tilfælde kan medfører døden.

Som med andre dyr, skal man prøve at efterligne hvad de æder i naturen, og når det kommer til landskildpadder, er dette nærmest 100% muligt når det kommer til landskildpadder, spørger man Jan Lehmann der, så er en del af de ”ukrudts” planter han har set landskildpadder æde i Sydeuropa, meget svære at få til at vokse herhjemme, han har prøvet flere gange uden det store held, dog lige med undtagelse af Æselagurk, Ecballium elaterium. Denne plante skulle ifølge Jan Lehmann vokse fint i Danmark, hvis det får lidt læ/beskyttelse om vinteren.

Alle europæiske landskildpadder er 100 % vegetarer, og i natur får de kun en plantekost som er meget fiberrigt og protein-/næringsfattigt.

Selvom de måske lyder super sunde og aldrig kunne finde på, at købe lidt fredagsslik, så passer det heller ikke helt, for de sætter stor pris på frugt, men som fredagsslik, så indeholder frugt meget sukker og er ikke naturlig føde for dem og kan i større mængder være meget sundhedsskadeligt - så vil du give frugt, skal du gøre det meget begrænset og husk det er ikke nødvendigt, da dette ikke er noget de i naturen vil møde meget af.

Gør dit bedste for at foderet er så afvekslende som muligt - næsten alt grønt kan bruges. Gode foderemner er fx mælkebøtter, kål, kløver og andre almindelige ukrudtsplanter.

Derudover findes der et specialfoder til landskildpadder bestående af tørrede ukrudtsplanter som kan benyttes, men man bør kun benytte det som supplement, til alt det andet.

Dårlige foderemner er fx animalske produkter (hunde/kattemad), meget vandholdige grøntsager samt frugt.

Et lille tip fra Jan Lehmann:

"Blade og blomster fra Hawaiiblomster (Hibiscus) , kaktus, sukkulenter, bruger jeg også. Dog skal man ikke bare købe en Hawaii plante og straks fodre skildpadderne. Næsten alle planter man køber er sprøjtet med bladglans, for de skal se flotte ud. Denne bladglans er ikke sund at æde og man skal vente et par mdr. før de bruges til foder.

Hvis man har en have, kan man købe Hawaii eller rosen planter som kan stå ude hele året i Danmark. Selv har jeg et par stykker af disse og om sommeren bruger jeg rigtig mange af blomsterne til foder, også selv når de er afblomstret, synes skildpadder de er lækre. Desuden er bladene også et hit."

Jan Lehmann siger også omkring foder vinteren over: INGENTING, for der er skildpadderne i VINTERHI

Men som han også selv skriver på hans side, så er det ikke alle landskildpadder der går i vinterhi og de Nordafrikanske arter som Testudo graeca terrestris, T. graeca marokkensis, Testudo kleinmanni samt tropiske arter vil faktisk dø hvis de kom i vinterhi.

Men heldigvis er der også en løsning på dette.... det bedste er at gøre som Jan Lehmann, selvom det nok er en stor mundfuld for mange, så er ”Selvdyrket” ukrudt fra haven, skoven eller engen helt klart det bedste. Jan Lehmann plukker selv ret ukritisk, alt det ukrudt han kan finde (Hans egne ord) inkl. fuglegræs, jordbærplanter, brombærblade, bøgeblade, div. grasarter og tørre det, så man kan gemme til vinter brug - her skal man lige være opmærksom og sikre man gør det rigtigt, eventurelt læse mere på https://landskildpadde.dk/foder.html hvor man også kan sende Jan Lehmann en email fra.

Men ellers kan man også hos en dyrehandler med et godt udvalg finde foder til ens skildpadde - link vil være i bunden af denne side.

Du skal dog være opmærksom på, at foder med for meget protein øger væksten for hurtigt, og giver misvækst i skjoldet. Så derfor skal animalsk og andet proteinrigt foder helt undgås, da det kan give en masse unødvendige følge sygdomme, såsom, nyre- og urinsyregigt sygdomme, samt problemer med fedme og dårlig lever. Skildpadderne er konstrueret til af få foder som har et stort kalcium indhold og lidt fosfor.

Landskildpadder har et langt tarmsystem og ofte kan det tage 1 uge eller 2, før det kommer ud af den anden ende, som regel i fast form. Ind i mellem kan man undre sig over, hvor en stor pølse, en landskildpadde kan præstere af aflevere.

På samme tid er vitaminer og mineraler vigtige og noget man bør give dem, så man er sikker på de får det de skal have - drys en vitaminblanding specielt til landskildpadder over maden ca. 2-4 gange ugentligt.. Du vil også her kunne finde link til vitaminer i bunden af denne side.

 

Sociale behov hos Landskildpadder

Dyrene er sociale, og flere dyr bør holdes sammen. Der må aldrig holdes 2 hanner i samme terrarium/anlæg.

 

Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation

Landskildpadder bliver kønsmodne omkring de 8 til 12 år. Parringsakten starter med, at hannen jagter hunnen og dunker sit skjold ind i hendes, samtidig med at han napper hunnen i benene for at få hende til at stoppe. Efter succesfuld parring vil der blive lagt æg 1 til 2 gange hovedsageligt i maj og juni måned. Hunnen skal have mulighed for at grave sine æg ned en blanding af sand og ugødet spagnum, der er lettere fugtigt. Ungerne er ca. 5 cm, når de klækkes. Forældrene yder ingen yngelpleje, da ungerne kan klare sig selv, fra de er klækket.

 

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel

Øjnene skal være klare, tørre og må ikke være opsvulmede eller betændte. Der må ikke være slim eller andet udflåd fra næsen, og vejrtrækningen bør være næsten lydløs. Skjoldet skal være hårdt og må ikke have skjoldsvamp eller råd. Skildpaddens næb må ikke være for langt. Afføringen skal være fast.

Typiske tegn på sygdom kan ses som spisevægring, løbende og ildelugtende afføring, samt at skildpadden virker slap og inaktiv. Taber skildpadden sig i vægt og bliver inaktiv, kan dette være tegn på mistrivsel og/eller angreb af parasitter, hvorfor det er vigtigt at få afklaret årsager hertil. Evaluer dyrets pasning og fodring. Derudover bør en dyrlæge kontaktes for at få undersøgt en afføringsprøve for parasitter.

Holdes flere dyr sammen, skal det syge dyr isoleres. Ved mistanke om parasitter bør alle dyr undersøges, da smittefaren imellem dyrene er høj.

 

VIGTIGT LÆSNING OMKRING LANDSKILDPADDER

Alle arter af landskildpadder er i dag omfattet af Washingtonkonventionen eller CITES. De europæiske arter af landskildpadder er sammen med bl.a. Galapagos- og Aldabraskildpadder inden for EU på Rådsforordningens bilag A, hvilket svarer til den international CITES liste I. Uden for EU er de europæiske arter på CITES liste II.

Washingtonkonventionen har til formål at beskytte udryddelsestruede dyre- og plantearter ved at kontrollere den internationale handel.

Danmark tiltrådte konventionen den 24. oktober 1977 og i dag har 130 lande over hele verden tiltrådt den. Naturstyrelsen varetager administrationen af konventionen i Danmark.

Mere end 3.100 dyrearter og 35.000 plantearter er omfattet af Washingtonkonventionen. Til stadighed føjes nye arter til, idet flere og flere dyre- og plantearter trues af udryddelse pga. indsamling til kæledyrsmarkedet, souvenirfremstilling m.m. Dyre- og plantearterne er opført på følgende tre lister. I parentes har jeg nævnt den kategori af fredning, som gælder inden for EU - altså

Rådets forordning.
Liste I (bilag A) er de stærkt truede arter.
Liste II (bilag B) og er de truede arter.
Liste III (bilag C) er arter, der er truet lokalt.

Reglerne omfatter levende og døde individer samt dele og produkter af de arter, der er omfattet af Washingtonkonventionen.

Det er forbudt at importere, eksportere og kommercielt udnytte dyre- og plantearter, der er omfattet af bilag A.

Import og eksport af dyre- og plantearter, der er omfattet af bilag B og C, kræver udstedelse af CITES-importtilladelse på baggrund af en CITES-eksporttilladelse fra eksportlandet.

Inden for EU gælder der desuden særlige regler vedrørende import, salg, udstilling, dokumentationskrav m.m.

Yderligere oplysninger om Washingtonkonventionen eller CITES kan fås ved henv. til Miljø & Fødevareministeriet

Miljøstyrelsen
Tolderlundsvej 5
5000 Odense C
Tlf. 72 54 40 00 (hverdage kl. 09.00-12.00)
mst@mst.dk

Vil du lave mere kan du finde flere oplysninger hos Miljøstyrelsen

Eller du kan gå direkte her:
Søg på en art
Se liste over arter omfattet af EUs CITES Rådsforordnings bilag A, B, C og D

 

Hvad skal jeg bruge for at holde landskildpadder (Indkøbsliste)?

1. Et terrarie på min. 1 kvadratmeter
Her kan du som sagt lave noget selv eller kigge på vores udvalg i vores butik i Skovlunde (Bybjergvej 6a, 2740 Skovlunde) eller du kan ringe til os.

2. Bundlag
Vi anbefaler som sagt Kokosmuld, men du kan også benytte groft træflis, eller akvarium grus eller -sten i størrelsen 3-4 mm og opefter, det vigtige er bare det ikke støver og kan holde på lidt fugt. Du finder kokos muld her: Kokosmuld

3. Foder
Alt det ukrudt du kan finde og god fuldfoder som dem du finder her: klik her og se udvalg

4. Sepia skaller
Lad dem altid have adgang til Sepia skaller som du finder her: Sepia skaller

5. Madskål og vandskål
Du kan se udvalg af madskåle og vandskåle her

6. Lys & varmelampe
Det er vigtigt du har lys med UVB særligt hvis den ikke går i haven Se lys med UV her og varmelamper her

7. Vitaminar & Mineraler
Husk vitaminer og mineraler 2-4 gange om ugen - som denne:  Diafarm vitaminpulver til fugle og krybdyr

8. Hule / Huler
Du skal huske at lave en hule eller flere til dem, så de kan gemme sig.

 

Tak fordi du læste med og vil du læse mere om Landskildpadder vil jeg anbefale du besøger Landskildpadde.dkMarginata.dkNordisk Herpetologisk forening :-)

Med venlig hilsen
Jacob N. Masters

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Liquid error (layout/theme line 481): Could not find asset snippets/textBoxScript.liquid Liquid error (layout/theme line 485): Could not find asset snippets/ecom_footer.liquid