100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Velkommen til os med kæledyr Læs mere her

Artikler om kæledyr - Læs dem her

Hvad skal du være opmærksom på, når du begiver dig ud i at købe en hundehvalp?

Hvad skal du være opmærksom på, når du begiver dig ud i at købe en hundehvalp?

Jacob Nørlem-Masters |

Dét at købe en hundehvalp er ikke blot at kigge på annoncer og udvælge den pæneste, til den mest rimelige pris. Det er vigtigt, at du får spurgt opdrætter om de helt rigtige spørgsmål og mest relevant af alt er, at du ikke binder dig til et køb før du har set hundehvalpen og set de forhold den lever under hos opdrætteren. Nedenfor vil vi gennemgå nogle god råd og tips til din jagt efter din kommende bedsteven; hunden.

Hvordan bor hvalpen?

De gode og seriøse opdrættere, vil altid gerne vise hvor hvalpene er vokset op henne, hvilket også er afgørende for, om du skal købe hundehvalpen. Det er vigtigt at du ser hvor de tilbringer det meste af deres dag, hvor de sover og hvor de kommer ud om dagen. Det kan være et godt tip, at du er særligt opmærksom på følgende: tørre, renlige, varme og lyse omgivelser hos opdrætter og, at der altid er fri tilgængelighed til vand og legetøj.

Hvalpene i mere rolige omstændigheder

Dét at du ser hvalpen i fuld vigør, løbe rundt og lege er rigtig skønt, men det er også gavnligt for dig, at du ser hvalpene i ro og mag. Sidder du med hvalpen og den virker til at trække sig eller virke sky, er det ofte et dårligt tegn. Det kan give lysten til at redde hvalpen, men det er faktisk ikke for det bedste. Det bedste er her, at springe fra, så opdrætter ikke fortsætter sit arbejde.

Hvalpens mor

Det vil altid være en god idé at se hvalpens mor, da hvalpen har arvet gener fra hende og hun har haft samvær med hvalpen i de første 8 uger af dens liv. Hvalpens mor skal altså have et temperament du finder behageligt. Du kan med fordel se moren og hvalpen sammen, og iagttage deres adfærd sammen. Lever hvalpen ikke sammen med moren til hvalpen og hvalpen er 8 uger eller yngre, er det et faresignal, du skal være bevidst omkring, da det kan tegne på at opdrætter handler ulovligt med hundehvalpe.

Ormekur, vaccination og chip

Der er få foranstaltninger der skal være i orden inden hvalpen kan blive overleveret til dig og som er vigtigt at spørge opdrætter ind til. Alle hvalpe skal i Danmark være chippede inden de forlader opdrætter. Hvalpen skal have ormekur inden for de første par uger af dens liv. Vaccination kan både være din eller opdrætters opgave, det kommer an på hvad der er nedskrevet i købskontrakten.

Papirer på hvalpen

Har den hvalp du gerne vil købe en stambog, følger den med hvalpen når du køber den og skal ikke sendes efterfølgende. Vær opmærksom på, om hvalpen er tilset af en dyrlæge og har en sundhedserklæring med sig inden den overleveres til dig. Hvalpens sundhedspapirer skal være udfyldt af en dansk læge i dansk opdrættede hvalpe.

Opdrætters historie for valg af race

Udover at det for dig kan være interessant at høre omkring din muligvis kommende hvalps race, det der gør den speciel og det der kan være svært ved racen, så er det også en god idé lige at høre opdrætteren omkring deres relation til racen. Historien kan være sjov at få med, men også nyttig for dig som kommende hvalpeejer.

Hvalpefoder

Det er rigtig vigtigt, at din hvalp får den rette foder, til de behov den har, samt hvilken race den har. Derudover kan du høre opdrætteren, om du må få noget foder med i købet eksempelvis. Sæt dig rigtig godt ind i din nye hvalps race og den foder der passer til netop den. Du investerer her i din hvalps velbefindende og sundhed på den længere bane.

Socialiseringen af hvalpen

Det er en vigtig tid for din kommende hundehvalps liv, i de første uger, hvor de gerne skal socialiseres – hvilket er rigtig vigtigt for din hunds liv. Du kan med fordel spørge opdrætteren om de oplevelser hvalpen har haft i forbindelse med socialisering. Du kan spørge om følgende:


- Er hvalpen blevet socialiseret med andre hunde?
- Har hvalpen været i selskab med børn? Hvis ja, hvor meget?
- Har den kørt i bil? Hvis ja, hvor meget?
- Hvilke lyde er hvalpen vant til at høre på – såsom blendere, biler, støvsugere osv.?


Det er her vigtigt, at hunden har været udsat for socialisering og derfor er det relevant, at du som kommende hundeejer er opmærksom på det.

Kuld hos opdrætter – hvor mange hvalpe har moren født

Det kan give et godt indblik i opdrætterens seriøsitet overfor opdræt af hunden, at spørge ind til hvor ofte moren til hvalpene har født – er det årligt eller flere gange årligt? Det kan være et tegn på, at opdrætteren er seriøs, hvis de kun får et kuld årligt eksempelvis. Det giver en idé om, at opdrætteren bruger den nødvendige tid og energi der skal til, for at være en god og seriøs opdrætter. I en tæves levetid, bør hun maksimalt få 5 kuld – det er derfor vigtigt at spørge ind til, hvor mange gange hun har født. Har hun født før, kan det være en god idé at spørge ind til, hvordan de tidligere hvalpe har haft det. Du kan også ringe til ejerne af tidligere solgte hvalpe, for at få nogle inputs til hvad deres erfaringer har været med hvalpene og opdrætteren.

Købskontrakt inklusivt prisen på hvalpen

Slutteligt er det meget vigtigt, at der er en overensstemmelse mellem dig som køber og opdrætteren, for hvad prisen på hvalpen skal være. Derudover er det en god idé at forventningsafstemme i forhold til købskontrakt, hvor det i høj grad er de seriøse opdrættere, der har købskontrakter, især hvis de har en stambog fra Dansk Kennel Klub, som benytter sig af købskontrakter.

Til sidst vil vi gøre dig opmærksom på, at du skal føle dig sikker i de svar opdrætteren giver dig, for ellers kan det være nødvendigt at spørge dig selv, om du skal have en hvalp gennem netop denne opdrætter. Det kan være nødvendigt og ikke mindst nyttigt at have gjort sig et stort forarbejde forinden et køb af en hvalp, da det skal være en sambo med dig i forhåbentlig mange år.

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.