Til os med kæledyr

Pasningsvejledning Caique - Langvingepapegøje

Sortkappet Caique – Pionites melanocephala, (Arten Rustkappet Caique – Pionites leucogaster, samt dennes tre underarter)

Levealder: Ca. 30 år Fuldvoksen størrelse: ca. 23 cm høj og vægt mellem 130 og 170 gram.

Udseende:

Den sortkappede caique (til højre på billed) har sort pande og nakke, hvid mave, grønne vinger og ryg samt orange hals og bukser. (Den rustkappede caique (også kaldet hvid-bugede) adskiller sig ved rustrød pande og nakke, ellers samme udseende). Caiquen har blå flyvefjer som kun ses når vingerne er bredt ud. En ung-caique kan være orangebroget på brystet og først opnå det helt hvide bryst ved 6-8 måneders alderen. Caiquen har sorte øjne hvorom der fremkommer en rød ring når fuglen bliver ældre. Der er ingen synlige kønsforskelle og en kønsbestemmelse må derfor foretages ved en DNA-test.

Udbredelse:

Caiquen lever vildt i Sydamerika. Den lever nord for Amazonas i lande som: Guayana, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela. Den lever højt i træerne i skovene i det tropiske lavland og oftest i små grupper på ca. 30 fugle.

Fodring:

I naturen lever caiquen af frugt, frø, bær og insekter. I fangenskab har caiquen brug for en varieret kost bestående af meget frugt. Grundfoderet kan være en god frøblanding, som ikke må være for fed. Undgå derfor for mange solsikker og jordnødder. Pellets (dvs. foder i pilleform) kan være en god måde at sikre sig at fuglens ernæringsmæssige behov for forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler bliver dækket. En varieret kost kan derfor bestå af ca. 30% frøblanding, 30% pellets og 40% frugt og grønt. Frugt og grønt udskiftes dagligt, ligesom at pellets og frøblanding skiftes/opfyldes dagligt. Sørg for at fuglen har adgang til frisk vand som skiftes dagligt. Et calcium tilskud kan bl.a. opnås ved at give caiquen en sepiaskal.

Pasning:

Sørg altid for at fuglens bur står et sted, hvor der ikke er risiko for træk. I de varme sommer måneder kan burret godt komme ud, men vær opmærksom på vejrskift og blæst. Burret til en caique skal minimum være 60 x 60 cm og 100 cm højt. Det skal være udstyret med naturgrene så caiquen kan udfolde sit naturlige behov for at klatre samt rense næb og slibe klør. I naturen sover caiquer i huler og dette behov bør også tilfredstilles i fangenskab. Et marsvinehus i bunden af buret eller en trækasse oppe i buret vil skabe den fornødne hule-stemning for caiquen og den vil hurtigt indrette sig. Caiquen er en meget legesyg fugl med et stort aktivetesniveau. Den bør derfor have en del forskelligt legetøj samt en passende mængde daglig kontakt og tid ude af buret. Caiquen kaldes også klovne-papegøjen og man kan få mange gode oplevelser med den legesyge caique, der f.eks. kan ligge på ryggen og lege med legetøj i fødderne; eller som elsker at hænge med hoved nedad og gynge frem og tilbage. Hold altid øje med caiquen, når den leger med legetøj og sørg for, at den ikke kan komme i klemme eller til skade. Caiquen er en social fugl og bør derfor håndteres og aktiveres dagligt. To caiquer sammen vil kunne have stor glæde af hinanden både til venskabelige brydekampe, men også til stillesiddende nærkontakt.

Sundhed og sygdom:

En caique er sjældent syg. Dens største fare for sygdom opstår ved træk og ved fodring med for fed mad. Ved en varieret kost med masser af frugt og grønt samt mulighed for daglig aktivitet vil caiquen opnå en sund livsstil. Caiquens klatter kan ofte være tynde, men dette skyldes det høje indtag af frugt og grønt og skal ikke tages som et sygdomstegn. En sund caique har klare øjne, rene glatte fjer og et rent gat. Den er aktiv og virker ikke oppustet. Den sidder kun stille, evt. med hovedet under vingen, når den sover og den spiser og drikker normalt.

Yngel:

En caique er kønsmoden når den er 2-3 år. Den kan få to kuld om året og yngler helst i månederne april til oktober. En redkasse med størrelsen ca. 45 cm høj samt 25 x 25 bred/dyb vil være et godt udgangspunkt for en succesfuld yngel. Caiquen lægger 3-4 æg som udruges på ca. 25 dage. Et caique æg vejer ca. 9 gram ogen nyklækket unge ca. 8 gram. Efter ca. 75 dage forlader ungerne reden og her kan de så småt spise selv. Der bør dog gå 14 dage, hvor man har observeret at de spiser fast føde helt selvstændigt, før man tager ungerne fra moderen.

Caiquen er også…:

Caiquerne er meget territoriale og bliver i naturen i det samme område hele livet. En caique elsker at bade. Enten i en skål eller under vandhanen. Caiquen er yderst intelligent, den har et stort ego og kan være meget stædig. Den har en psyke som en ara og en vilje som en maratonløber…

Mere info:

www.fugleforum.dk

www.caiqueparrots.com

www.boaf.com

www.caique-parrot-pet-birds.com

Med venlig hilsen

Mette S Pedersen

UDD. Dyrepasserassistent - Foderboxen.dk

Share:

Skriv en kommentar